Ce riscuri îți asumi dacă nu declari la timp insolvența societății și care sunt avantajele deschiderii procedurii insolvenței
2025-04-14
Folosim cookie-uri pentru a asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru.
Companiile plătesc angajaților concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, iar în cazul în care sumele plătite către angajați depășesc valoarea contribuțiilor de asigurări de sănătate datorate de angajator, acesta din urmă are dreptul de a recupera banii de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Conform dispozițiilor legale, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererilor de restituire a sumelor, Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să plătească angajatorului sumele plătite sau să transmită acestuia comunicarea de respingere a plății dacă nu sunt îndeplinite cerințele legale.
În practică, CNAS înregistrează întârzieri foarte mari atunci când trebuie să ramburseze companiilor sumele pentru decontarea concediilor medicale. Unul din motivele invocate fiind lipsa disponibilităților financiare. De departe, cele mai mari întârzieri se înregistrează la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), unde numeroase companii așteaptă de 2-3 ani pentru recuperarea sumelor datorate.
De altfel, în ultima perioadă, CASMB a procedat la achitarea sumelor datorate, în mod preponderent, exclusiv companiilor care au introdus acțiuni în instanță. Notificările de plată formulate de către companii nu numai că nu produc niciun rezultat dar nici nu întrerup termenul de prescripție.
Este important de știut că angajatorii au la dispoziție un termen limitat de 3 ani pentru a solicita recuperarea acestor sume, iar dacă nu inițiază demersurile necesare în această perioadă, ceranțele mai vechi de 3 ani riscă să fie declarate prescrise. Consecința directă a acestui fapt este pierderea definitivă a sumelor respective, întrucât, odată ce intervine prescripția, angajatorul nu mai are nicio cale legală de a le recupera. Această situație poate afecta grav fluxul de numerar al companiei și poate genera pierderi financiare semnificative.
Trebuie avut așadar în vedere faptul că depunerea cererii de restituire în termenul de 90 de zile și eventualele notificări de plată nu sunt suficiente pentru conservarea drepturilor de recuperare a indemnizațiilor.
Dacă de la momentul depunerii cererilor de restituire au trecut mai mult de 2 ani, vă recomandăm să procedați de urgență la introducerea unei acțiuni în justiție pentru recuperarea sumelor datorate. Pasivitatea poate fi sancționată cu pierderea unor drepturi financiare importante.
Acțiunile legale, pot asigura recuperarea eficientă a sumelor datorate, protejând în acest mod interesele financiare ale societăților implicate. În plus, ca efect al neplății la scadență a sumelor cuvenite, angajatorul are dreptul la acordarea de daune moratorii sub forma dobânzii legale începând cu dată scadenței și până la plata efectivă, precum și actualizarea cu indicele de inflație. Prin aceste mecanisme legale, se urmărește compensarea pierderilor generate de întârzierea plății și descurajarea întârzierilor în onorarea obligațiilor financiare.